Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

Comunicadors Científics

Web Juan Luis Asuarga (Atapuerca) Juan Luis Asuarga
https://es.wikipedia.org/wiki/Juan_Luis_Arsuaga

Juan Luis Arsuaga Ferreras (1954) és llicenciat i doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid i catedràtic de Paleontologia en aquesta mateixa universitat. Co-director de l’Equip d’Investigacions dels Jaciments Pleistocens de la Serra d’Atapuerca (Burgos, Espanya). És autor i editor d’articles en revistes i llibres científics. També ha publicat més d’una dotzena de llibres de divulgació entre els quals es pot destacar La Especie Elegida, o El collar del Neandertal.
Web David Atternborough David Attenborough
https://www.davidattenborough.co.uk

David Attenborough (1926) és un locutor i naturalista. La seva carrera com la cara i la veu dels programes d’història natural britànics ha perdurat més de 50 anys. Se’l coneix per haver escrit i presentat nou sèries sobre la Vida, en col·laboració amb la Unitat d’Història Natural de la BBC, que en conjunt formen un compendi exhaustiu de la vida al planeta. Algunes d’aquestes sèries són La vida en la Tierra, La vida privada de las plantas, i La Vida a prueba.
Web Marc Boada Marc Boada
http://marcboada.com/blog/?page_id=2

Marc Boada té un postgrau de Museologia Científica a l’Institut d’Educació Contínua (IDEC) de la Universitat Pompeu Fabra. Director de Pendulum Scientific Productions (www.pendulum.es), va exercir de presentador i assessor científic en el programa de ciència Quèquicom de la Televisió de Catalunya. Ha escrit Els tres infinits. Un llibre de ciències per a gent de lletres i és col·laborador de la secció Taller y Laboratorio de la revista Investigación i Ciencia.
Web David Bodanis David Bodanis
http://www.davidbodanis.com

David Bodanis ha exercit en diverses carreres. Com acadèmic va ser professor a la Universitat d’Oxford durant molts anys, on va dissenyar i ensenyar la principal assignatura de ciències socials de la universitat. Com a autor ha escrit diversos bestsellers, sobre temes que van des de la història a la divulgació científica. Com a consultor de negocis, ha treballat amb diverses empreses líders a Europa i Amèrica.
Web Rob Brooks Rob Brooks
https://www.robbrooks.net/rob

Rob Brooks és professor d’Evolució i director del Centre de Recerca en Evolució i Ecologia de la Universitat de New South Wales a Sydney. Ha pensat i escrit sobre l’evolució de l’elecció de parella, els costos de ser atractiu, la raó de l’envelliment en els animals i les relacions entre el sexe, la dieta, l’obesitat i la mort. Basa la major part de la seva recerca en els guppies, grills i ratolins, i té diversos projectes amb humans (podeu prendre’n part a https://www.bodylab.biz/)
Web Bill Bryson Bill Bryson
https://www.randomhouse.com/features/billbryson/

Bill Bryson (1951) és un reconegut autor nord-americà de llibres d’humor sobre viatges, així com llibres sobre la llengua anglesa i sobre la ciència. El seu llibre més conegut és Una breu història de gairebé tot. Aquesta obra de 500 pàgines de literatura popular analitza no només les històries i l’estat actual de les ciències, sinó que també revela els seus orígens humils i sovint graciosos. El llibre va guanyar el prestigiós Premi Aventis i el Premi de la Unió Europea Descartes de comunicació científica.
Web Jaques Cousteau Jaques Cousteau
https://www.cousteau.org/

Jacques Cousteau (1910-1997) va ser un oficial naval francès, explorador, ecologista, realitzador, innovador, científic, fotògraf, autor i investigador que va estudiar el mar i totes les formes de vida aquàtiques. El seu llegat inclou més de 120 documentals de televisió, més de 50 llibres, i una fundació de protecció del medi ambient, amb 300.000 membres. Va crear l’anomenat “divulgacionisme”, una forma simple de compartir conceptes científics, àmpliament emprada avui a la televisió.
Web Richard Dawkins Richard Dawkins
https://richarddawkins.net/

Richard Dawkins (1941) és un etòleg britànic, biòleg evolutiu i escriptor. És membre emèrit del New College, Oxford. Va arribar a la fama amb el seu llibre El gen egoista, en el que va popularitzar la visió de l’evolució centrada en els gens i va introduir el terme meme. Des de llavors ha escrit diversos llibres de ciència popular com El fenotip estès, El rellotger cec, o El miratge de Déu. També apareix regularment a la televisió i a la ràdio, per discutir sobre aquests temes.
Web John Derbyshire John Derbyshire
https://www.johnderbyshire.com/

John Derbyshire (1945) és un escriptor britànic-nord-americà. Les seves columnes al National Review i el New English Review cobreixen una àmplia gamma de temes polític-culturals, com la immigració, la Xina, història, matemàtiques, i la raça. Ha escrit la novel·la Seeing Calvin Coolidge in a Dream, el llibre de no ficció Prime Obsession, guardonat amb el premi Euler de l’Associació Matemàtica d’Amèrica, i el llibre de política We Are Doom: Reclaiming Conservative Pessimism.
Web Keith Devlin Keith Devlin
https://www.stanford.edu/~kdevlin

Keith Devlin és co-fundador i director executiu de l’institut universitari H-Star, cofundador de la xarxa de recerca Stanford Media X i investigador sènior al CSLI. La seva investigació actual se centra en l’ús de diferents mitjans per ensenyar i comunicar les matemàtiques a diverses audiències. Ha escrit 31 llibres i ha publicat més de 80 articles científics. És “el noi de les matemàtiques” a la Ràdio Pública Nacional dels EUA.
Web Jarde Diamond Jared Diamond
https://edge.org/memberbio/jared_diamond

Jared Diamond (1937) és un científic, erudit i escriptor nord-americà que treballa sintetitzant una àmplia varietat de camps. Actualment és professor de Geografia i Fisiologia de la UCLA. És conegut pels seus guardonats llibres de divulgació científica El tercer ximpanzé, Armes, gèrmens i acer, i Col·lapse: Com les societats trien fracassar o tenir èxit?
Blog Pere Estupinyà Pere Estupinyà
https://lacomunidad.elpais.com/apuntes-cientificos-desde-el-mit/posts

Pere Estupinyà (1974) és químic, bioquímic, i un omnívor de la ciència, que ja porta cert temps explicant-la com a excusa per poder aprendre-la. El seu blog va començar gràcies a una beca per a periodistes científics a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) a Boston. Ara continua des de Washington DC buscant reflexions científiques en altres institucions, laboratoris, conferències, i conversant amb qualsevol investigador que es presti a compartir el seu coneixement.
Web Brian Fagan Brian Fagan
http://www.brianfagan.com

Brian Fagan és un escriptor de llibres divulgatius sobre arqueologia, a més de professor emèrit d’Antropologia a la Universitat de Califòrnia, Santa Barbara, EUA. És l’autor o editor de 46 llibres i més de 100 articles especialitzats publicats en revistes nacionals i internacionals. Ha estat consultor arqueològic per a moltes organitzacions, incloent la National Geographic Society, Time / Life, Enciclopèdia Britànica, Microsoft Encarta i la BBC.
Web Tim Flannery Tim Flannery
https://www.timflannery.com.au

Tim Flannery és un dels principals pensadors i escriptors d’Austràlia. Un científic de renom internacional, explorador i conservacionista que ha publicat més de 130 articles científics. Els seus llibres inclouen les obres de referència The Future Eaters i The Weather Makers. En un llenguatge fidedigne i accessible, Flannery exposa acuradament la ciència, i demostra l’origen bàsicament humà del canvi climàtic i els possibles efectes ecològics del planeta, si aquest procés continua.
Web Ramon Folch Ramon Folch
https://www.erf.cat/php/

Ramon Folch és doctor en Biologia i socioecòleg. És autor/editor de nombrosos articles i d’una trentena de llibres. Director de les enciclopèdies Història Natural dels Països Catalans (16 volums) i Biosfera (11 volums) en versions catalana, anglesa, alemanya i japonesa. Ha estat també el director/guionista de les sèries televisives Mediterrània (50 capítols) i Natura (13 capítols) emeses per la Televisió de Catalunya.
Web Ben Goldrace "Bad Science" Ben Goldacre
https://www.badscience.net/

Ben Goldacre és un guardonat escriptor, locutor i metge que s’especialitza en descosit i en les dubtoses afirmacions científiques que fan els periodistes alarmistes, els informes dubtosos del govern, les diabòliques corporacions farmacèutiques, les empreses de relacions públiques i els xarlatans. Ha escrit la columna setmanal Bad Science de The Guardian des de 2003, recopilades en aquesta web, juntament amb blogposts, les columnes de la revista British Medical Journal, i altres coses.
Web Stephen Jay Gould Stephen Jay Gould
https://www.stephenjaygould.org

Stephen Jay Gould (1941-2002) va ser un paleontòleg nord-americà, biòleg evolutiu, i historiador de la ciència. També va ser un dels escriptors de divulgació científica més influents i llegits de la seva generació. La major contribució de Gould a la ciència va ser la teoria de l’equilibri puntuat. Molts dels seus assajos d’Història Natural van ser reimpresos en volums recopilatoris, com Ever Since Darwin i El pulgar del panda. Alguns dels seus assaigs més coneguts són La falsa medida del hombre, La vida maravillosa i Full House.
Web John Gribbin John Gribbin
https://www.johngribbin.co.uk

John Gribbin (1946) és professor convidat en Astronomia a la Universitat de Sussex, on treballa bàsicament en el problema de la determinació de l’edat de l’Univers. Després de treballar per a la revista Nature i New Scientist, s’ha concentrat principalment en l’escriptura de llibres, entre altres: In Search of Schrödinger’s Cat, In Search of the Double Helix i In Search of the Big Bang. També ha escrit biografies de Stephen Hawking, Richard Feynman, Galileu, Buddy Holly i, més recentment James Lovelock.
Web Marvin Harris Marvin Harris
https://en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Harris

Marvin Harris (1927-2001) va ser un antropòleg nord-americà i escriptor prolífic molt influent en el desenvolupament del materialisme cultural. Se’l considera un generalista, que tenia un interès en els processos globals implicats en l’origen de l’home i l’evolució cultural. Va deixar una gran quantitat de treballs acadèmics. Escrits per al públic en general inclouen: Vacas, cerdos, guerras y brujas: los enigmas de la cultura, Cannibals and Kings: The Origins of Cultures
Web Dani Jimenez Albiac Dani Jiménez Albiac
https://www.experimentalia.es/

Dani Jiménez Albiac (1977) és físic i des de fa 10 anys es dedica a la divulgació científica a la ràdio, la televisió, la premsa, en escoles, instituts, museus, universitats i grans esdeveniments. Apropa la ciència a la gent mitjançant experiments, rareses i humor. Ha escrit un parell de llibres Ciència a un Euro i Ciència a dos Euros, on resol un munt de preguntes inèdites, planteja experiments curiosos i fomenta la creativitat científica i el pensament lateral.
Web Khana Academy Khan Academy
https://www.khanacademy.org/

L’Acadèmia Khan és una organització educativa sense ànim de lucre, creada el 2006 pel graduat del MIT Salman Khan. La seva missió és “proveir una educació d’alta qualitat a qualsevol persona en qualsevol lloc”, la web proporciona una col·lecció gratuïta de més de 2.400 micro conferències a través de vídeos emmagatzemats a YouTube. Les classes versen sobre matemàtiques, història, finances, física, química, biologia, astronomia, economia i informàtica.
Web James Lovelock James Lovelock
https://www.ecolo.org/lovelock/

James Lovelock (1919) és un científic independent, ambientalista, escriptor i investigador, doctor honoris causa en diverses universitats d’arreu del món. És l’autor de La Teoria Gaia, i Les edats de Gaia, que consideren el planeta Terra com un ésser viu autoregulat. Més recentment, ha publicat el seu nou llibre La venjança de Gaia. És a favor de l’ús de l’energia nuclear neta, respectuosa amb el medi ambient.
Web Lynn Margulis Lynn Margulis
https://www.geo.umass.edu/faculty/margulis

Lynn Margulis (1938) és biòloga i professora del Departament de Geociències de la Universitat de Massachusetts Amherst. Les seves publicacions abasten una àmplia gamma de temes científics, però en destaquen la biologia cel·lular i l’evolució microbiana. Se la coneix per la seva teoria de la simbiogènesi. És autora o coautora de nombrosos articles i llibres que inclouen Symbiotic Planet: A new look at evolution, ¿Qué es el sexo? o Five Kingdoms: An illustrated guide to the phyla of life on Earth.
Web Piergiorgio Odifreddi Piergiorgio Odifreddi
https://www.piergiorgioodifreddi.it/

Piergiorgio Odifreddi (Cuneo, 1950) és un matemàtic, lògic i assagista italià. Els seus escrits, a més de les matemàtiques, s’ocupen de la divulgació científica, la història de la ciència, la filosofia, la política, la religió, l’exegesi, la filologia i assaigs diversos.
Web David Quammen David Quammen
https://authors.simonandschuster.com/David-Quammen/701806

David Quammen (1948) és un guardonat escriptor de ciència, de natura i de viatges, el treball del qual ha aparegut en publicacions com National Geographic, Outside, Harper ‘s, Rolling Stone, i The New York Times Book Review. Va escriure una columna, anomenada “Natural Acts”, per a la revista Outside durant quinze anys. Un parell dels seus llibres de no ficció són: The Song of the Dodo: Island Biogeography in an Age of Extinctions, i The reluctante Mr Darwin: An Intimate Portrait of Charles Darwin and the Making of His Theory of Evolution.
Web Hubert Reeves Hubert Reeves
https://www.hubertreeves.info/

Hubert Reeves (Montreal, 1932) és un astrofísic canadenc. Ha estat director d’investigació al Centre national de la recherche scientifique des de 1965 i actualment viu a França on sol aparèixer en televisió tractant temes de divulgació científica. En les seves obres, es qüestiona pel sentit de l’univers.
Web Félix Rodriguez de la Fuente Félix Rodríguez de la Fuente
https://www.felixrodriguezdelafuente.com/
Félix Rodríguez de la Fuente (1928-1980), va ser un famós divulgador i ambientalista espanyol, pioner en la defensa de la natura a Espanya, i realitzador de documentals per a la ràdio i la televisió. La seva sèrie més reeixida i influent és sens dubte El Hombre y la Tierra. Llicenciat en medicina i autodidacta en biologia, va ser un personatge polifacètic ja que també va exercir com expedicionari, guia de safaris fotogràfics a Àfrica, conferenciant i escriptor.
Web Joan Domenec Joandomènec Ros
https://www4.ub.edu/ecologia/joan-domenech-ros-aragones

Joandomènec Ros (1946) és catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Barcelona. Ha coordinat programes de recerca, ha publicat diversos llibres científics i un centenar llarg d’articles en revistes especialitzades. És autor d’una desena de llibres de divulgació com La nostra ecologia de cada dia, La natura marradeja, o Objectiu: l’Antàrtida. Diari de bord d’una campanya oceanogràfica. També ha traduït un bon nombre de llibres d’ecologia, biologia evolutiva i biologia marina d’autors tant destacats com Gould, Wilson, o Dawkins.
Web Carl Sagan Carl Sagan
https://www.carlsagan.com/

Carl Sagan (1934 -1996) va ser un astrònom americà, astrofísic, cosmòleg, autor, divulgador i comunicador de la ciència en els àmbits espacial i de les ciències naturals. Durant la seva vida va publicar més de 600 treballs científics i articles de divulgació i va ser autor, coautor o editor de més de 20 llibres. En les seves obres, ha advocat per la recerca escèptica, i el mètode científic. Va ser el pioner de l’exobiologia i promoure la recerca d’intel·ligència extraterrestre (SETI).
Web Michael Shermer Michel Shermer
https://www.michaelshermer.com

Michael Shermer (1954) és un escriptor de ciència nord-americà, historiador de la ciència, fundador de The Skeptics Society, i redactor en cap de la revista Skeptic, el principal objectiu de la qual és investigar afirmacions pseudocientífiques i fets sobrenaturals. És autor de llibres com ara Why People Believe Weird Things en ​​què tracta d’explicar la ubiqüitat de les creences irracionals o justificades deficientment, com els ovnis, Bigfoot, i els fenòmens paranormals.
Web Simon Singh Simon Singh
https://www.simonsingh.net

Simon Singh (1964) és un escriptor britànic que s’ha especialitzat en escriure sobre temes matemàtics i científics d’una manera accessible. Les seves obres escrites són El último teorema de Fermat, The Code Book (sobre la criptografia i la seva història), Big Bang and Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial (sobre la medicina complementària i alternativa). També ha produït documentals i treballs per a la televisió relacionats amb els seus llibres.
Web Dava Sobel Dava Sobel
https://www.davasobel.com

Dava Sobel (1947) és una escriptora de temes científics per al gran públic. Es va graduar de l’Escola de Bronx de la Ciència i a la Universitat de Binghamton. Les seves obres inclouen: Longitud: la verdadera historia de un genio solitario que resolvió el mayor problema científico de su tiempo, Galileo’s Daughter: A Historical Memoir of Science, Faith, and Love; The Best American Science Writing; i The Planets.
Web Nassim Nicholas Taleb Nassim Nicholas Taleb
https://www.fooledbyrandomness.com/

Nassim Nicholas Taleb (1960) és un assagista libanès-americà el treball del qual se centra en els problemes d’aleatorietat i probabilitat. Autor d’èxit, ha estat professor a diverses universitats. Actualment treballa a l’Institut Politècnic de la Universitat de Nova York i a la Universitat d’Oxford. Ha escrit prop de 40 llibres, un dels més influents és The Black Swan, en el què defensa el que ell anomena una societat “cigne negre” robusta, és a dir, una societat que pugui suportar esdeveniments difícils de predir.
Web Jorge Wagensberg Jorge Wagensberg
https://ca.wikipedia.org/wiki/Jorge_Wagensberg_Lubinski

Jorge Wagensberg (Barcelona, 1948) és físic, professor universitari i un dels divulgadors científics més destacats d’Espanya com a editor, conferenciant, escriptor i museòlego. Va ser el primer director del museu de la ciència de la Fundació “LaCaixa” a Barcelona. Ha fundat les col·leccions de llibres “Metatemas” i “Metabreves”, de l’Editorial Tusquets. És autor d’assaigs periodístics, una vintena de llibres i un centenar de treballs de recerca.
Web Spencar Weart Spencer Weart
https://www.aip.org/history/climate/index.htm

Spencer Weart (1942) va ser el director del Centre d’Història de la Física de l’Institut Americà de Física (AIP) des de 1971 fins a la seva jubilació el 2009. Originalment es va formar com a físic, ara és un historiador. Ha produït nombrosos articles històrics, dos llibres de ciència per a nens, i ha escrit o co-editat set llibres, entre ells Scientists in Power, Never at War: Why Democràcies Will Not Fight One Another and The Discovery of Global Warming.
Web Jonathan Weiner Jonathan Weiner
https://www.jonathanweiner.com

Jonathan Weiner és professor de Periodisme Mèdic i Científic de la Universitat de Columbia Graduate School of Journalism, on ensenya a escriure sobre ciència i medicina. És autor de llibres de no ficció basats en les seves observacions en biologia, en particular, l’evolució a les Illes Galápagos, la genètica i el medi ambient. El 1995 va guanyar el Premi Pulitzer pel seu llibre The Beaker of the Finch. També ha escrit Time, Love, Memory i Long for This World: The Strange Science of Immortality.
Web Simon Winchester Simon Winchester
https://simonwinchester.com

Simon Winchester (1944) és un escriptor i periodista britànic-nord-americà. Al llarg de la seva carrera a The Guardian, va cobrir nombrosos esdeveniments importants, com el Diumenge Sagnant i l’escàndol de Watergate. Com a autor, ha escrit o contribuït en més d’una dotzena de llibres de no ficció i una novel·la, i els seus articles apareixen en diverses publicacions de viatges com Condé Nast Traveler, Smithsonian Magazine i National Geographic.
Web Eduard O. Wilson Eduard O. Wilson
https://www.eowilson.org/

Edward Osborne Wilson (1929) és un biòleg, investigador, teòric, naturalista i escriptor. Treballa com a professor d’Entomologia al Departament de Biologia Orgànica i Evolutiva de la Universitat de Harvard. La seva especialitat és la mirmecología, l’estudi de les formigues. Wilson és dues vegades guanyador del Premi Pulitzer. Se’l coneix per la seva carrera científica, el seu paper com “el pare de la sociobiologia”, la seva defensa del medi ambient, i les seves idees humanistes i seculars-deista.