Atrapa llamps
Els llamps són descàrregues elèctriques potentíssimes que es produeixen en microsegons. Amb tot, és possible ser més ràpids que ells i atrapar-los amb una càmera d’alta velocitat, detectar-los amb antenes, seguir-los la pista als arbres o als minerals del subsòl, conduir-los cap a parallamps, i reproduir-ne el plasma en màquines per tallar acer, en fluorescents o en neons.
Els llamps són descàrregues elèctriques de centenars milers d’ampers que es produeixen entre determinades condicions meteorològiques i duren un instant. El reporter Pere Renom n’atrapa per diferents mitjanas.
Amb el meteoròleg del Departament d’Enginyeria Elèctrica de la UPC Oscar Van der Velde persegueix llamps durant una tempesta per gravar-los en una càmara d’alta velocitat. D’aquesta manera és possible estudiar en detall el comportament dels llamps i mesurar-ne els forts camps magnètics i les radiacions X i gamma que emet.
A Catalunya cauen 64.000 llamps a l’any, és a dir, 2 llamps/km2 i any. La tendència natural dels llamps és descarregar en punts culminats del paisatge, on la distància entre la base dels núvols i la superfície sigui menor. Molts d’aquests punts acostumen a ser els arbres alts de les carenes de les muntanyes. Lluís Vila és Agent Rural al Bages i coneix molt les marques que deixen els llamps als arbres i la seva relació amb els incendis forestals.
De vegades els llamps poden impactar al damunt de persones. Coneixem el testimoni de Jordi Notó, que va sobreviure a l’impacte d’un llamp i donem uns quants consell de com prevenir una descàrrega.
Benjamin Frankin ja va descobrir al segle XVIII que els llamps eren fenòmens elèctrics. El seu descobriment va estimular la invenció dels parallamps. Bernat Pons, gerent de l’empresa Cirprotec, fabrica parallamps i protectors contra sobretensions. Els seus equips els posa a prova en un laboratori on es generen llamps artificials.
Però a més d’aconseguir domesticar els llamps per fer-los caure on volem o fins i tot per produir-los al laboratori, som capaços d’aprofitar la seva energia, el plasma, per a tallar. Jesús Goded gerent de l’empresa Oxigoded explica les avantatges del plasma enfront del làser o del tall tèrmic convencional.