Despullant la bugada
La bugada perfecta és un repte per a la física, la química i per als reporters de Quèquicom, que aprenen els millors trucs per aconseguir una roba immaculada. Com és possible que el sabó, que s’usa per netejar greixos, es fabriqui precisament amb greixos? Quina diferència hi ha entre el sabó i el detergent? Com usar el lleixiu?
Si algú en sap, de rentar la roba a mà, són les senyores que de tota la vida van al safareig de Caldes de Montbui i que es fan el seu propi sabó amb les restes de l’oli de fregir i sosa càustica. Pere Renom aprèn com rentar a mà i fer el sabó. Marc Boada explica des de plató que el sabó és una molècula molt particular, perquè és capaç de lligar-se amb una mà als greixos i amb l’altra, a l’aigua. D’aquesta manera, l’aigua pot arrossegar els olis.
Els detergents i la calç
Els detergents es basen en el sabó, però incorporen també altres substàncies, entre les quals destaca l’anticalç. El gran enemic del sabó és la calç perquè ocupa els enllaços destinats als greixos i n’anul·la l’eficàcia. Són les aigües dures. Com més dura és l’aigua, més sabó cal posar-hi. Però el dany causat per la calç no s’acaba aquí: l’aigua calenta afavoreix que es dipositi a la resistència de la rentadora. La crosta de calç fa d’aïllant sobre la resistència i cal augmentar el consum d’energia per escalfar l’aigua. Sortosament, la calç es pot desactivar químicament amb unes substàncies que es diuen segrestants. Els segrestants s’uneixen a la calç abans que aquesta ho faci amb el sabó, i així el sabó pot unir-se als greixos. Ara, tots els detergents porten segrestants incorporats, per la qual cosa no acostuma a ser rendible comprar productes específics contra la calç. Un altre producte afegit són els antireposants que eviten que la brutícia de l’aigua torni a embrutar la roba. Però també s’hi posen substàncies que no tenen com a funció netejar, sinó aconseguir que el producte es vengui millor. Una part significativa d’un detergent són perfums, colorants, densificadors i avivadors òptics. Els avivadors òptics són substàncies químiques fluorescents: això vol dir que, quan reben llum solar, reflecteixen part d’aquesta llum i aleshores donen als teixits un color molt potenciat, un blanc molt pur. En realitat el que fan és pintar la roba. Renom aprèn també per què la rentadora gira en dos sentits i algunes tècniques per estendre i per planxar la roba correctament.