Sang a les venes
El reporter Pere Renom dóna sang i segueix la seva bossa fins al Banc de Sang i Teixits. Allà, Eduard Muñiz-Díaz, director d’Immunologia li explica què són els grups sanguinis i com s’han de tenir en compte en les transfusions. També coneix un sistema especial d’il·luminació per visualitzar venes de nens o persones obeses, fruit de la col·laboració entre Jeroni Ibarra, Supervisor d’Inferemeria de la Vall d’Hebron i Francesc Pi, físic del Grup d’Òptica de la UAB. Amb Ferran Rodríguez, catedràtic d’INEFC, entra en una cambra hipobàrica, on reprodueixen les condicions de pressió que hi ha al cim del Montblanc per entendre quines són les respostes del cos a l’altitud. I visita Grifols, una de les empreses farmacèutiques més importants del món en l’obtenció de derivats del plasma humà. A plató el presentador Jaume Vilalta explica les compatibilitats del grup sanguini ABO i com es mesura la pressió sanguínia.
A diferència d’antibiòtics, analgèsics, o hormones com la insulina o el cortisol, la sang humana no es pot fabricar. Per tant les donacions continuen sent fonamentals per garantir les transfusions. Però per si això no fos prou limitació les bosses de sang no es congelen, i refrigerades només es conserven un màxim de 40 dies. A Catalunya cada dia es necessiten entre 900 i 1000 bosses de sang. El reporter Pere Renom dóna sang i segueix la seva bossa fins al Banc de Sang i Teixits. Allà, Eduard Muñiz-Díaz, director d’Immunologia li explica què són els grups sanguinis i com s’han de tenir en compte en les transfusions.
Per extreure o transfondre sang cal localitzar una vena on poder punxar. Però això no sempre és fàcil. En nadons o persones molt obeses les venes costen de trobar. A l’hospital de la Vall d’Hebron utilitzen un sistema especial d’il·luminació per visualitzar aquestes venes. Es tracta d’un invent, fruit de la col·laboració entre Jeroni Ibarra, Supervisor d’Inferemeria de la Vall d’Hebron i Francesc Pi, físic del Grup d’Òptica de la UAB.
Una de les funcions principals de la sang és transportar oxigen, però quan falta oxigen, per exemple en altitud, el cos desencada una sèrie de respostes. Ferran Rodríguez, catedràtic d’INEFC, coneix molt bé aquestes respostes. Amb el reporter Pere Renom entren en una cambra hipobàrica, on reprodueixen les condicions de pressió que hi ha al cim del Montblanc.
Els glòbuls vermells representen el 45% del total de la sang, la resta és plasma. A Catalunya hi té la seu Grifols, una de les empreses farmacèutiques més importants del món en l’obtenció de derivats del plasma humà. El reporter segueix el procés fins a l’obtenció de l’albúmina purificada i la seva administració a un malalt hepàtic.
A plató el presentador Jaume Vilalta explica les compatibilitats del grup sanguini ABO i com es mesura la pressió sanguínia.